HYVINVOINTIJOHTAMISESTA
MITÄ TARKOITAMME HYVINVOINNILLA?
Hyvinvointi kattaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin. Fyysinen hyvinvointi liittyy terveelliseen ruokavalioon, riittävään liikunnan ja levon määrään. Psyykkinen hyvinvointi puolestaan korostaa stressinhallintaa, mielenrauhaa ja itsensä hyväksymistä. Sosiaalinen hyvinvointi keskittyy vahvoihin ihmissuhteisiin, yhteisöllisyyteen ja kuuluvuuden tunteeseen.
Hyvinvointi on sekä subjektiivinen kokemus että sosiaalisesti luoduilla mittareilla seurattava muuttuja. Yksilön kokemus omasta hyvinvoinnistaan voi vaihdella suuresti, mutta myös ulkoiset mittarit kuten sairauspoissaolot, työtyytyväisyys ja tiimitulokset työpaikalla heijastavat hyvinvoinnin tasoa. Kuntatasolla hyvinvointia tarkastellaan laajemmin sosiaalisissa ryhmissä muun muassa erilaisten muuttujien, indikaattorien ja kyselyjen avulla.
Ihmisten hyvinvointi on vahvasti riippuvainen luonnon ja ympäristön hyvinvoinnista osana ekosysteemiä, siksi kaikkea hyvinvointia tarkastellaan laaja-alaisesti ottaen huomioon mm. ennakoinnin ja kestävän kehityksen teemat.
Me määrittelemme aina asiakkaan kanssa sen, mitä hyvinvoinnilla tarkoitetaan ja millaista hyvinvointia johtamisella tavoitellaan. Seurattavat mittarit valitaan ja muotoillaan tavoitteiden mukaisesti. Määrällisten mittareiden rinnalla hyödynnämme laadullista mittareita, jotka kertovat ihmisten kokemuksista.
MITÄ TARKOITAMME JOHTAMISELLA?
Johtajuutta on niin monenlaista kun on yksilöitäkin. Olemme kaikki ensisijaisesti oman hyvinvointimme johtajia ja tällöin kaikkeen hyvinvointijohtajuuteen liittyy itseohjautuvuus. Jos johtaja ei itse voi hyvin, on hänen hyvin vaikea uskottavasti johtaa myöskään muita hyvinvoinnissa. Lähtökohdat omaan hyvinvointijohtamiseen saattaa olla erilaiset ja eriarvoiset. Autamme löytämään eriarvoisuutta synnyttävät tai ylläpitävät tekijät.
Keskitymme palveluissamme yhdessäohjautuvuuteen, joka on jaettua johtajuutta tiimin, porukan, yhteisön tai vaikka verkoston sisällä. Tällöin jokainen yhteisön jäsen tuo oman kortensa yhteiseen kekoon ja yhdessä viisaus tiivistyy. Yhdessäohjautuvissa yhteisöissä johtamistapoja ja toimintatapoja on monenlaisia, mutta keskiössä on avoin vuorovaikutus, yhteiset arvot ja toimintatavat, rohkeat kokeilut ja niistä oppiminen.
Tarkastelemme johtajuutta laaja-alaisesti eri viitekehysten, trendien, organisaatiokulttuurien ja uskomusten kautta. Ravistelemme asiakkaiden käsityksiä siitä mitä on hyvä, tehokas ja toimivin johtamistapa saavuttaa tavoitteet, toimintatavat ja vuorovaikutuskulttuuri erilaisten ihmisten ja ryhmien välillä.
MITÄ ON HYVINVOINTIJOHTAMINEN?
Hyvinvointijohtaminen on strateginen lähestymistapa, jonka avulla pyritään edistämään yksilön, yhteisön, kunnan ja yhteiskunnan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yksilön näkökulmasta hyvinvointijohtaminen tarjoaa mahdollisuuksia kehittää omaa terveyttä ja hyvinvointia sekä tukea työ- ja elämässä jaksamista. Yhteisöt voivat hyötyä hyvinvointijohtamisesta parantamalla työilmapiiriä, vähentämällä sairauspoissaoloja ja lisäämällä työntekijöiden sitoutumista.
Kunnan tasolla hyvinvointijohtaminen voi edistää asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla monipuolisia palveluita sekä luomalla terveyttä edistäviä ympäristöjä. Yhteiskunnan näkökulmasta hyvinvointijohtaminen auttaa kohdentamaan resursseja tehokkaasti ja luomaan kestävää hyvinvointia koko yhteiskunnalle.
Toiminta, vaikutukset ja mittarit hyvinvointijohtamisessa vaihtelevat kohderyhmän, tarpeiden ja tilanteiden mukaan. Esimerkiksi yrityksissä voidaan mitata hyvinvointijohtamisen vaikutuksia työtyytyväisyytenä, tuottavuuden kasvuna ja sairauspoissaolojen vähenemisenä. Kuntien hyvinvointitoimenpiteitä voidaan arvioida esimerkiksi terveyttä ylläpitävien palvelujen saavutettavuuden ja laadun kautta.
On tärkeää huomioida, että hyvinvointijohtaminen vaatii jatkuvaa seurantaa ja arviointia, jotta voidaan varmistaa toimenpiteiden tehokkuus ja vaikuttavuus eri tasoilla. Keskeistä on myös yksilöllisten tarpeiden ja kontekstin huomioiminen hyvinvointitoimenpiteitä suunniteltaessa ja toteutettaessa.
MITÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA VOIDAAN SAAVUTTAA?
Hyvinvointijohtamisella voidaan saavuttaa monia positiivisia tuloksia, kun Sees Consulting on kumppanina. Esimerkkinä työyhteisöt ja kunnat:
Työyhteisöissä keskitymme luomaan kannustavan ja innostavan työilmapiirin, joka edistää työntekijöiden hyvinvointia ja sitoutuneisuutta. Tavoitteenamme on auttaa yrityksiä parantamaan työntekijöidensä työhyvinvointia, vähentämään sairauspoissaoloja sekä lisäämään tuottavuutta ja työtyytyväisyyttä.
Kunnissa autamme ylläpitämään ja parantamaan kuntalaisten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti yhteistyössä kunnan toimijoiden, verkostoiden, yhteistyökumppaneiden kuin sote-puolenkin kanssa. Luomme vaikuttavia yhteistoimintatapoja ja mittareita hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, kehittämiseksi ja mittaamiseksi. Näin mahdollistamme kustannustehokkaan ja aidosti vaikuttavan toiminnan.